Motvindens tips och diskussion om uppfödning av BAN

Det skall vara roligt att ha en BAN-uppfödning!

Vilken hane skall jag välja?

Vi har under åren egentligen bara haft en sak i skallen och det är utavel! När vi började på 80-talet var BAN-kullarna oftast små. Det fanns inte så många hanhundar att tillgå! Studier på fertiliteten hos varg visar helt klart att inavelskofficienten påverkar kullarnas storlek och självklart är det likadant hos hunden.

Nästa kriterium är att hanhunden är utställd, detta för att kunna få en liten uppfattning om storlek, typ m m. ”Förr i världen” var det  ju framför allt för att vi inte ville ha för stora hundar, idag kanske jag framför allt tycker att Artesienen skall se ädel ut och inte ha för stort oädelt huvud. Se gärna raskompendiet på Bassetklubbens hemsida.

Tredje kriteriumet är att det är bra  om hunden är jaktprovsmeriterad! Detta kommer i tredje hand. Varför då? Jo, vi tror på vår tiklinje och då kan man faktiskt gå lite på magkänsla. Har man en stark tiklinje, så kan man kosta på sig att välja hane.

Om man inte törs ska man ringa avelsrådet för att få hänvisning till lämpliga hanar. De tittar bl a på inavelskofficient, utställningar och jaktprov

Annonser

No comments yet»

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: